Loopband kopen

Dumbbells vs. Barbells

Wanneer je wilt gaan trainen is goed materiaal belangrijk en hiermee valt of staat je training. Voor het trainen thuis is de grootte en ruimte erg belangrijk. Verder kan de prijs ook een belangrijke rol spelen. Je hebt vaak niet de luxe om verschillende producten uit te proberen: als je een product koopt wil je gelijk het juiste kopen.

Om die reden is het ook belangrijk dat je goed bedenkt of je dumbbells of barbells wilt kopen. Het is belangrijk dat je goed bekijkt wat je persoonlijke doelen zijn. Wat ‘wanna-be personal trainers’ zeggen, of wat forums vertellen is niet belangrijk. Bekijk jouw persoonlijke situatie en maak op basis daarvan een juiste beslissing voor het kopen van gewichten.

Dumbbells vs Barbells: Wat is het verschil?

Voor beginners is het belangrijk om te begrijpen wat de verschillen zijn tussen barbells en dumbbells, zodat je een goede koopbeslissing kunt maken.

Barbells

Barbells zijn eigenlijk grote dumbbells. Ze zijn een stuk langer en aan elke zijde kun je gewichten hangen. Om te trainen met barbells heb je beide handen nodig. De meeste barbells zijn ongeveer 1 inch dik. Het gewicht is sterk afhankelijk van het type barbell en het aantal gewichten dat je eraan hangt. Dit kan wel oplopen tot 400 kg!

Dumbbells

Dumbbells zijn eigenlijk kleine versies van barbells. Deze gewichten zijn bedoeld voor het gebruik met één hand. De dumbbells worden meestal verkocht in paren, zodat je beide armen tegelijk kunt trainen. Een voorbeeld hiervan is de Generif Fitness dumbbellset.

Voordelen en nadelen van Barbells en Dumbbells

De voordelen en nadelen van de verschillende soorten gewichten zijn sterk afhankelijk van de oefeningen die je ermee wilt gaan doen. Zo kun je met dumbbells elke arm los van de ander trainen. Met dumbbells kun je ook andere soorten oefeningen en bewegingen maken, dan met barbells. Zo kun je door de verschillende oefeningen je gehele lichaam trainen met dumbbells, in tegenstelling tot barbells, waarmee dat niet mogelijk is.

Dumbbells zijn vaak ook relatief veiliger. Dit komt voornamelijk doordat het trainen met barbells onnatuurlijke bewegingen vereist. Wil je je volledig focussen op kracht? Dan zijn barbells mogelijk toch een betere optie. Wil je ook je balans trainen, dan zijn dumbbells een betere optie.

Dumbbells kort samengevat:

  • Beter voor beginners, aangezien het de balans en coördinatie verbeterd
  • Veiliger dan trainen met barbells
  • Geschikt voor meer spiergroepen

Barbells kort samengevat:

  • Meer gefocust op kracht
  • Beter geschikt voor deadlifts en squats
  • Comfortabelr bij zware krachtbewegingen

Conclusie

Als je een beslissing wilt maken over welke gewichten te kopen, is dit sterk afhankelijk van je ervaring en je doelen. Het beste zou zijn om elke week het trainen met dumbbells en barbells af te wisselen. Helaas is dat voor velen geen optie. Afgezien van welke je koopt, is het belangrijk om te letten om de verstelbaarheid van de diverse gewichten. Zo kun je het meeste halen uit je aankoop!